Fietstocht 113

Het begint
allemaal bij onze vrijwilligers

Van beleidsmaker tot ontwerper, van redacteur tot evenementorganisator, bij Volt kan jij het allemaal worden en meer! Bij Volt doen leden meer dan alleen mee, zij zijn de ruggengraat van de partij op Europees, landelijk en regionaal niveau. Volt is een plek voor iedereen, kijk wat bij jou past en sluit je aan bij ons netwerk aan vrijwilligers.

Ben jij een doener of een denker? Hieronder vind je een aantal concrete vrijwilligersvacatures, maar elke hulp is welkom. Je kunt al vrijwilliger worden vanaf een paar uur per week. Wil je overleggen over wat voor functie/taak het beste bij je past? Of wil je eerst meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via utrecht@volteuropa.org.

Secretaris bestuur Volt afdeling Utrecht

(stad en provincie) (6-8 uur per week)

^

In heel Europa werkt Volt vanuit dezelfde visie: inclusief, verbindend, progressief en betekenisvol. Volt wil de politiek vernieuwen, opschudden en zorgen voor constructieve oplossingen. We vinden oplossingen door de beste voorbeelden uit Europa naar Nederland te halen. 

Een van de regio’s waar Volt actief is, is Utrecht. In 2022 is Volt in de stad Utrecht met drie zetels in de gemeenteraad gekomen.  En in maart 2023 doen we mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. 

We zijn nog steeds groeiende en zijn nu een afdeling met bijna 1600 leden. We hebben een harde kern van trouwe leden en een bestuur dat vol goede zin met de leden aan het bouwen is aan de afdeling. Onze secretaris heeft besloten over te stappen naar een andere rol binnen Volt. En daarom zijn we nu op zoek naar een nieuwe secretaris.

Wat ga je doen 

Als secretaris ben je verantwoordelijk voor de  zorgvuldigheid van onze processen, zoals het vastleggen van besluiten binnen Volt Utrecht. Je zorgt ervoor dat er voor alle vergaderingen een agenda, notulen en een actielijst zijn. Je bent verantwoordelijk voor het officieel inschrijven van kandidaten bij verkiezingen, je zorgt voor de stemmingen bij een alv en bewaakt de termijnen en procedures uit de statuten en het huishoudelijk reglement. Namens het bestuur beheer je de mailbox en ben je daarmee het eerste aanspreekpunt voor diverse vragen van zowel leden als externen.

Uiteraard heb je als secretaris een stem in beslissingen die in het bestuur worden genomen, en beslis je dus mee over de koers van Volt afdeling Utrecht.

Verder hebben we een actueel vraagstuk onder handen waarvan we graag zien dat je daarin als secretaris een belangrijke rol speelt: de governance van de afdeling in relatie tot de ontwikkelingen op zowel provinciaal niveau als binnen de verschillende gemeenten. 

We hebben de ambitie om de komende jaren in iedere gemeente in de Volt-regio een actieve club met leden en vrijwilligers te hebben. Dat doen we door in elke gemeente leden bij elkaar te brengen voor informatieve, inspirerende en gezellige bijeenkomsten. Zo komen we er ook achter wat er op lokaal niveau speelt, en kunnen we die kennis en informatie gebruiken om te werken aan lokaal en provinciaal beleid. En wie weet doen wij over drie jaar wel mee in veel meer gemeenten in de provincie Utrecht. 

Wie zoeken we? 

Als secretaris van het bestuur ben jij gedreven en precies. Je werkt graag samen in een leuk team. Een beetje relativeringsvermogen is ook van harte welkom. Je hebt een visie op Volt en wilt je graag met alle (actieve) leden inzetten voor de  verdere ontwikkeling en groei van onze beweging in Utrecht. 

Als bestuurslid bezit je de volgende competenties: 

● je bent goed met planningen en strategisch overzicht;

● je bent een teamspeler;

● je bent communicatief vaardig en je hebt een open houding; 

● je bent positief, betrouwbaar en in alle opzichten integer; 

● je hebt basiskennis van het politieke programma van Volt of kunt je dit snel eigen maken.

Daarnaast voldoe je aan de volgende harde eisen: 

✔ Je vervult geen andere functie binnen Volt die onverenigbaar is met het lokale

bestuur (zie artikel 6.4 in de statuten en artikel 2.2 in het HR). 

✔ Je bent ten minste drie maanden lid van Volt. 

✔ Je bent geen lid van een andere politieke (jongeren)organisatie of partij. 

✔ Je omarmt de Volt-principes, uitgangspunten en doelstellingen. 

✔ Er bestaat geen enkele twijfel over jouw integriteit.

✔Je hebt voldoende tijd ter beschikking.

Volt hecht groot belang aan inclusiviteit en verwelkomt daarom graag sollicitaties van mensen die de diversiteit van het team kunnen versterken. Vanwege de huidige samenstelling van het bestuur gaat onze voorkeur uit naar een niet-mannelijke kandidaat. 

Heb je interesse? 

Herken jij jezelf hierin? Ben je enthousiast geworden? Stuur vóór 31 maart je sollicitatie (met een motivatiebrief van één A4 en/of een introductiefilmpje van anderhalve minuut en een cv) naar kancie.utrecht@voltnederland.org.

Heb je een vraag? Neem dan contact op met de kandidatencommissie Utrecht door te mailen naar kancie.utrecht@voltnederland.org.  Wil je een kop koffie drinken met een van de bestuursleden om kennis te maken? Mail ons dan op utrecht@voltnederland.org.

Onderdeel van de procedure is ook het aanvragen van een VOG (*)

Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat jouw (justitiële) verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een  specifieke taak of functie .

Co-lead communicatieteam

^

Functie omschrijving
Samen in het Comms team help je Volt Utrecht zichtbaar te zijn, zorg je dat belangrijke evenementen, nieuwsbrieven en andere informatie op tijd worden gecommuniceerd, en dat relevante informatie altijd te vinden is. Als Co-lead zorg je samen met je mede-Co-lead voor de contacten met het bestuur en andere teams, hou je het overzicht, en help je de rest van de leden van het Comms-team met hun taken.

Belangrijke taken
- Deelname aan het Volt Utrecht Comms team, met tweewekelijks overleg
- Deelname aan het Volt Utrecht Kernteam, met tweewekelijks overleg
- Content creatie waaronder teksten schrijven en genereren van multimedia content
- Meedenken over en bewaken van de Volt identiteit en herkenbaarheid

Waar moet je aan voldoen?
- Je hebt affiniteit met PR en/of communicatie (teksten schrijven, social media, websites, events), of je wil je graag op dit gebied ontwikkelen
- Je werkt graag samen met anderen en stemt communicatie uitingen goed af.
- Je bent goed in plannen, coördineren en prioriteiten stellen
- Je hebt oog voor detail; je zorgt ervoor dat alles wat we communiceren klopt
- Je bent ongeveer 2-5 uur per week beschikbaar

Ben je geïnteresseerd in een van de vrijwilligersvacatures? Contact dan Julia: utrecht@volteuropa.org.

Teamlid communicatie

^

Communicatie Volt Utrecht
Wij als Comms team zorgen ervoor dat we zichtbaar zijn. We zijn een aanspreekpunt voor wie contact zoekt met Volt Utrecht, en zorgen ervoor dat iedereen toegang heeft tot relevante informatie. Dit doen we door belangrijke evenementen te organiseren, nieuwsbrieven en persberichten te maken, en andere informatie op tijd te communiceren. Samen met de andere teamleden zorgen we voor de ontwikkeling van diverse on- en offline communicatiemiddelen.

Kerntaken
- Persberichten schrijven en delen met lokale media
- Social media posts plannen, ontwerpen & publiceren
- Nieuwsbrieven voor lokale leden schrijven en versturen
- Lokale evenementen organiseren en de agenda bijhouden
- Informatie delen op Discord en Whatsapp
- Updates voor lokale website

Doelen
Leden en niet leden op de hoogte houden van Volt-ontwikkelingen
Nieuwe en bestaande leden activeren voor functies binnen Volt
Bijhouden van communicatiekanalen waaronder de website

Ben je geïnteresseerd in een van de vrijwilligersvacatures? Contact dan Julia: utrecht@volteuropa.org.

Vacature: lid provinciale kandidatencommissie

^

Volt zoekt leden voor de Provinciale Kandidatencommissie (Pro-kancie). Ben jij een betrokken Volter en wil jij er voor zorgen dat Volt ook in jouw regio sterk wordt vertegenwoordigd? Solliciteer dan nu voor de Kancie en help jouw team de volgende stap te nemen!

Wat is en doet een Kancie?

De kandidatencommissie is een belangrijke schakel in de kandidaatstelling van leden voor de kieslijst van Volt voor de gemeenteraads- en provinciale verkiezingen, en voor kandidaat bestuursleden. Je bent als commissielid verantwoordelijk voor het maken van een gedegen selectieprocedure, (onder meer motivatiebrieven lezen, gesprekken voeren, en achtergrond checks doen) het uitvoeren van een integer selectieproces en het schrijven van advies voor het bestuur en uiteindelijk congres.

Diversiteit en inclusie is een centraal thema binnen Volt. We hechten groot belang aan inclusiviteit en verwelkomen daarom graag sollicitaties van mensen die de diversiteit van de kandidatencommissie kunnen versterken.

Werkzaamheden

Als lid van de Volt Kandidatencommissie:

  • Beoordeel je kandidaten voor politieke en bestuurlijke posities binnen Volt provincie Utrecht.
  • Denk je mee over vereisten en ideale profielen van kandidaten.
  • Denk je na over hoe procedures kunnen worden verbeterd.
  • Overleg je regelmatig over de voortgang.

Eisen

Voor de kandidatencommissie zoeken wij Volters die de volgende eigenschappen en vaardigheden bezitten:

  • Je bent een Volter in hart en nieren en je weet wat een echte Volter is.
  • Je bent in staat kennis, kunde en motivatie van anderen te beoordelen. Je doet dit op basis van vastgestelde procedures en wordt ondersteund door professionele instrumenten.
  • Je hebt een passie voor werving en selectie. HR ervaring is een pré.
  • Je bent integer. De leden van de Kandidatencommissie hebben een vertrouwensfunctie. Dit betekent dat zij nooit over aspirant-kandidaten mededelingen doen anders dan in de beslotenheid van hun vergadering.
  • Je bent voldoende beschikbaar, zeker in periodes dat selecties plaatsvinden gaat het om ca. 10 -12 uur per week (gedurende 3-5 weken).
  • Je communiceert duidelijk en overtuigend in het Nederlands.

Procedure

Leden van de kandidatencommissie worden verkozen door de leden van Volt regio Utrecht. Na een kennismakingsgesprek kan het regiobestuur de kandidaat ad interim benoemen tot lid van de kandidatencommissie. Bij het eerstvolgende congres wordt er over de benoeming door het congres (de leden) gestemd.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd, maar wil je meer weten, neem dan contact op met Sander Sieswerda (Lid regio-kancie): sander.sieswerda@volteuropa.org Ben jij de geschikte kandidaat?

Lid fundraising team

^

Wij als Fundraising team zorgen ervoor dat er genoeg campagnefinanciering en beschikbare financiering is voor de andere teams. Dat doen we door fondsenwerving, crowdfunding en specifieke acties. We organiseren ook fundraising evenementen. Samen met de andere co-leads zorgen we ook voor samenwerking tussen beleids-, fundraising, community en communicatie teams.

Kerntaken
Strategie
Fondsenwerving acties
Crowdfunding campagne
Evenementen

Doelen
Nieuwe leden activeren
Andere leden trainen voor crowdfunding
Begroting, strategie en plan klaar
Lokale rekening open
Lokale fundraising website live

Als Fundraise team lid zorg je ervoor dat crowdfunding acties, lokale fundraising acties en andere fundraising evenementen samen met het Events team worden georganiseerd en dat het geschatte budget wordt onder controle gehouden. Ben je 4-6 uur per week beschikbaar?

Belangrijke taken
Wekelijkse bijeenkomsten organiseren en modereren
Fundraise kalender onderhouden
Belangrijkste fundraise & crowdfunding acties te identificeren, plannen en organiseren
Budget controleren
Acties en taken te coördineren

Waar moet je aan voldoen?
Je hebt ervaring met evenementen of fundraise acties
Je beheert het budget
Je bent een teamspeler. Je motiveert andere teamleden en helpt hen om goed werk te verrichten
Je bent goed in plannen, coördineren en prioriteiten stellen.
Je bent een doener, ondernemend, een goede netwerker en flexibel

Ben je geïnteresseerd in een van de vrijwilligersvacatures? Stuur een mail naar utrecht@volteuropa.org

Policy Co-lead

^

Wij zijn Volt. Dé pan-Europese beweging met meer dan honderd volksvertegenwoordigers door heel Europa, waaronder in tien Nederlandse gemeenteraden en de Tweede Kamer. Afdeling Volt Utrecht stad is de organisatie achter één van die gemeenteraden met 3 fractie leden. Volt Utrecht stad kent bijna duizend Volt-leden en het bestuur bestaat uit verschillende teams en commissies. Een van deze teams is het beleidsteam dat werkt met een grassroots methode om nieuw beleid te maken voor de stad, en de fractie probeert te ondersteunen.

Wie ben jij?
Jij bent een dienende leider met de gave om vrijwilligers te inspireren. Je hebt oog voor het electoraat van Volt Utrecht, en weet hoe je deze kan bereiken met taal. Je bent goed in mensen te faciliteren in het maken van beleid, met oog op kwaliteit, en op een basis van feiten. Je werkt efficiënt, bent flexibel, en kan de balans vinden tussen motivatie en beschikbare tijd.


Wat houdt de functie in?
Als policy co-leads ben je samen verantwoordelijk voor het leveren van beleid. Tijdens verkiezingsperioden fungeer je als een redactie voor het lokale beleids- en verkiezingsprogramma. Maar voor het grootste gedeelte van de tijd zorg je ervoor dat het beleidsteam hun werk kan en wil doen. Je werkt relatief dicht tegen het community team aan terwijl je grassroots, en positief constructief beleid maakt met de rest van het team. In Utrecht geven we graag het goede voorbeeld, en banen we weg aan een nieuw beleidsproces. De functie is dus deels nog in te vullen.

Wat zijn jouw taken?
- Je bent verantwoordelijk voor de het beleid- en verkiezingsprogramma van Volt provincie Utrecht.
- Je moedigt de vrijwilligers in het beleidsteam aan, en zorgt voor een prettige werksfeer.
- Je ondersteund het beleidsteam in hun werk, en houdt de administratie van het team bij.
- Je onderhoudt de policy backlog en communicatie met Volt Nederland
- Je bent een aanspreekpunt voor de fractie, en bent onderdeel van het Utrecht kernteam.

Wat breng jij mee?
- Je bent flexibel in je manier van werken en bent in staat om resultaat gericht aan te sturen.
- Je hebt een breed inzicht om de impact of mogelijkheden van beleid te vertalen naar de Volt leden, en de fractie.
- Je bent bekend met het bereik van de gemeentelijke bestuurslaag, of bereid dit te leren.
Je kan beleid vergelijken met de verschillende beleidslagen in Volt (Regionaal, Provinciaal, Nationaal, en Europees).
- Je kunt anderen inspireren en hebt affiniteit met het werken met vrijwilligers.
- Je bent flexibel beschikbaar, voor ongeveer 4 uur per week. Af en toe in de avonduren of weekend werken is voor jou geen probleem.
- Je spreekt en schrijft goed Nederlands en Engels.
- En uiteraard onderschrijf je de waarden en de gedragscode van Volt.
- Ervaring met (Scaled) Agile is een pre.

Wat bieden we jou?
Je werkt samen met de andere policy co-lead, en hebt een beleidsteam van vrijwilligers met wisselende beschikbaarheid. Als jonge partij is er volop enthousiasme en dynamiek, maar is nog niet alles tot in detail geregeld. Ook het beleidsproces is een levend experiment, waar jij ook visie en passie kan inbrengen. Binnen het kernteam hebben we veel gedreven vrijwilligers met een gelijke passie en ervaring in het besturen van een grassroots partij als Volt. Daarnaast ben je dicht betrokken bij de uitdagingen uit de provinciale staten.

Spreekt deze functie je aan?!
Heb je vragen over deze rol? Stuur dan een mail aan utrecht@voltnederland.org. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.