Volt staat wel open voor een inhoudelijk gesprek

Volt staat wel open voor een inhoudelijk gesprek

9 mei 2023 12:38:53 UTC
Statenzaal provinciale staten utrecht

Er komen geen verkennende gesprekken over een mogelijke coalitie met BBB, VVD, CDA, CU, SGP, JA21 en Volt. Informateur Anne Lize van der Stoel adviseerde de Provinciale Staten gisteren dat deze partijen met elkaar moesten praten over mogelijke samenwerking. De ChristenUnie kreeg echter gedurende de avond onvoldoende comfort en ging uiteindelijk niet mee in het voorstel. BBB trok toen het voorstel in, en ook Volt concludeerde dat het met 6 partijen die samen geen meerderheid hebben niet zinvol was in gesprek te gaan.

Tijdens het debat in de Statenzaal tot laat in de avond besloot uiteindelijk een meerderheid van de partijen -waaronder Volt- dat het initiatief dan nu bij GroenLinks ligt. Samen met de VVD deed zij een voorstel om twee nieuwe verkenners aan te stellen: een van GroenLinks, een van VVD. Woensdagavond worden de Staten hierover geïnformeerd.

Hoewel er geen gesprekken gaan komen tussen Volt en de andere partijen die door de informateur werden voorgesteld, leggen we graag uit waarom we niet op voorhand nee zeggen tegen verkennende gesprekken.
Ook Volt provincie Utrecht realiseert zich dat de verschillen in de verkiezingsprogramma’s tussen de genoemde partijen ogenschijnlijk onoverbrugbaar lijken. Maar Volt staat altijd open voor een inhoudelijk gesprek. Als de gesprekken wel waren doorgegaan, dan had Volt als voorwaarde gesteld dat de grootste pijnpunten, zoals klimaatbeleid, als eerste besproken zouden worden zodat het snel duidelijk zou worden of de verschillen geloofwaardig te overbruggen zouden zijn.

Volt ziet nu een nieuw procesvoorstel met vertrouwen tegemoet. Benieuwd naar de inbreng van Volt tijdens het debat? Bekijk hier de speech van Volt-fractievoorzitter Amos de Jong.