Volt: “Bouw 20% voor 20’ers”

Volt: “Bouw 20% voor 20’ers”

7 mrt 2023 20:03:26 UTC - Amos de Jong
header-Volt-PSV23.jpg

Een eigen huis is een droom. Voor veel jongeren een onbereikbare droom. Maar dat hoeft niet. Laten we politieke moed tonen en ruimte reserveren voor jongeren. Volt wil een harde commitment: 20% van de nieuwe woningen zijn voor 20’ers.

In de huidige wooncrisis zijn jongeren vaak de dupe omdat ze voor sociale huur niet lang genoeg op een wachtlijst staan en vrije huur bij lange na niet (meer) kunnen betalen. Laat staan kopen: huizenprijzen zijn in geen 20 jaar zo hoog geweest. Het gevolg is dat meer dan de helft van de jongeren nog thuis woont. In provincie Utrecht heeft zelfs ruim 2/3 van de jongeren een verhuiswens. Dit aantal loopt nog steeds op terwijl een groot deel van deze generatie helaas niets kan vinden. Veel starters stellen daarom plannen uit, zoals samenwonen of een gezin stichten. Geloven ze nog in een eerlijke woningmarkt? Een overgrote meerderheid zegt: nee.

NL-Utrecht-Amos-de-Jong

Amos de Jong

Fractievoorzitter

Volt maakt daar JA van. Tijd voor positieve actie. De politiek blijft maar vooruitschuiven maar die tijd is nu over. In gebakken lucht kan je niet wonen. Daarom stelt Volt: stop met lullen, start met doen. Morgen de schop in de grond. Volt wil dat er in 2030 in de provincie Utrecht minstens 83.500 nieuwe woningen worden gerealiseerd. Hiervan moet 20% voor studenten en starters zijn.

Wat Volt betreft worden dit zowel koop- als huurwoningen. De provincie kan samen met gemeenten de exacte puzzel leggen. Naast nieuwbouw ziet Volt ook kansen door leegstaande panden om te bouwen, door te experimenteren met flexwoningen en door woningdelen meer ruimte te geven. Initiatieven als de ‘friendswoning’, waarbij jongeren een appartement delen zoals in Friends, willen we mogelijk maken.

Als de woningen maar betaalbaar en beschikbaar worden voor studenten en starters. Dus een koophuis komt qua prijs niet over de NHG-grens (4 ton) en het liefst ver daaronder. En huur moet rond het gemiddelde van de sociale huur liggen (zeg 500 euro/maand). Uiteraard moeten de jongeren wel zelf in deze huizen gaan wonen en mogen ze deze koophuizen de eerste jaren niet met winst verkopen: ze zijn bedoeld voor een thuis voor twintigers. Startersleningen en andere slimme financieringen moeten het verder vergemakkelijken om een hypotheek te krijgen.

En ja, met ons voorstel maken we onderscheid op basis van leeftijd, net zoals dat gebeurde met de leeftijdsgrens in een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Dit is wat ons betreft proportioneel en gerechtvaardigd. De nood is té hoog en de impact té groot op de toekomst van onze jongeren. We snakken naar positieve actie. Niet voor niets organiseren Lowlands en Eigen Huis op 10 maart een startersmanifestatie met 100k handtekeningen in Den Haag voor meer starterswoningen. Het voorstel van Volt ligt in het verlengde daarvan. In de provincie Utrecht maken we daar direct na de verkiezingen werk van.

Daarvoor hebben we nog wél jouw stem nodig, op 15 maart. #stemVolt!