Kom van dat gas af!
Kom van dat gas af!

Ik waarschuw niet meer! Neeneeneeneeneenee van dat gas af... dit is de laatste keer.
Deze 2023-variant op de klassieker ‘Kom van dat dak af’ zit in mijn hoofd sinds ik me verdiep in de warmtetransitie: de transitie naar groene verwarming.
In 2050 moeten alle gemeenten aardgasvrij zijn. Om die plannen te kunnen uitvoeren maakt elke gemeente een Warmtevisie. Daarin wordt de aanpak per wijk bepaald. Ik woon zelf in Utrecht en kan daar op de interactieve kaart zien wanneer mijn wijk aan de beurt is. Op het dashboard aardgasvrij zie ik ook per wijk wat er allemaal nog moet gebeuren. Er is nog veel te doen, en ik hoor de klimaatklok tikken. We weten allemaal dat het belangrijk is om de warmtetransitie te versnellen als we ons land willen behouden. Hiervoor geldt: Geen keuze maken is uiteindelijk ook een keuze. Volt wil dat de energietransitie sneller gaat dan de klimaatverandering. Hoe gaan we dit voor elkaar krijgen, en wat kan de provincie doen?
Gelukkig weten we al wel het een en ander door het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving over ‘proeftuinen’: 10 wijken waarin aardgasvrije wijkinitiatieven zijn onderzocht. De belangrijkste conclusie van het rapport is dat er niet één standaard aanpak per wijk te maken is, het is continu maatwerk achter elke voordeur. De warmtetransitie is dus een uitdagend vraagstuk: Omdat het uiteindelijk gaat om wat er ín het huis van mensen gebeurt, is het essentieel – gelukkig zit dat in Volts hart en nieren – om de medewerking van bewoners te hebben.
Het is tijd voor positieve actie! Provincies hebben de kennis en middelen om gemeenten te ondersteunen om maatwerk te kunnen bieden aan bewoners. Via burgerinspraak kunnen we bouwen aan Utrecht klimaatneutraal 2040, aan een nieuwe politiek én aan duurzaam wonen voor iedereen!
Kortom: Gas op die warmtetransitie! (pun intended)