Een frisse blik op het bevorderen van de doorstroming in de woningmarkt
Een frisse blik op het bevorderen van de doorstroming in de woningmarkt

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan, de woningnood in Nederland wordt met de dag groter. Om dit probleem tegen te gaan, staat in de provincie Utrecht de bouw van 83.500 nieuwe woningen gepland vóór 2030. Of dit aantal gehaald gaat worden is nog maar de vraag gezien de huidige stikstofproblematiek.
Volt bekijkt de problemen van nu graag met een frisse blik. Hoe zouden we doorstroming kunnen bewerkstelligen om zo wat lucht te creëren in de huidige woningmarkt?
Veel ouderen wonen met zijn tweeën of alleen in een groot familiehuis. De kinderen hebben het nest al verlaten en komen maar incidenteel langs. Hierdoor worden vaak meerdere kamers niet meer benut. Prikkels om naar een kleinere woning te verhuizen zijn er niet om meerdere redenen. Een kleiner huis is relatief duur en bovendien woont de generatie van boven de 65 vaak al lang in hun huis en is er emotioneel aan gehecht. Wat nu als je met een paar aanpassingen met meerdere generaties onder één dak zou kunnen wonen?
Bij Volt kijken we naar goede ideeën vanuit heel Europa. Neem bijvoorbeeld de multigeneratiehuizen in Duitsland, ooit gestart door Europese Commissie voorzitter Ursula von der Leyen. Deze huizen zijn met subsidie van de overheid gebouwd om zo doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Een huis waarin meerdere generaties wonen geeft naast doorstroming ook nog andere voordelen. De oudere generatie kan bijvoorbeeld op de kleintjes passen, de jongeren kunnen de oudere generatie helpen met de snel veranderende technologie,om nog maar niet te spreken over het onderwerp eenzaamheid onder ouderen.
Cohabitatie - maar dan wel met eigen vertrekken waarvan de deur dicht kan - zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor onze snel vergrijzende staat met een hoger oplopende woningnood. Volt wil met dit soort goede Europese ideeën aan de slag. Laten we met een frisse en creatieve blik kijken naar een haalbare toekomst met een toegankelijke woningmarkt.